178 ft3; 2. Bardzo mnie martwi moja mała tarczyca która ma w całości niecałe 6 cm3 i . Ja od dlugiego czasu mialam niepokojace objawy ktore moglyby wskazywac hashimoto �� Odebralam wyniki I udalam sie z nimi do endo ktory potwierdzil moje obawy �� przepisal euthyrox 50 ale mam watpliwosci jak czytam na necie czy dobrze zrobil �� Moze ktos moglby zerknac I doradzic czy juz zaczac z lekami przy tych wynikach? Usg wyszlo prawidlowe lekarz nawet spytal jaki powod bo on nic zlego nie widzi �� Tsh ;3. Chciałam spytać jak Pani sądzi, czy taki czy duphaston moze wstrzymac okres skok TSH i te zwłóknienia które sie musiałay pojawić podczas stresowego okresu to może być wynik stresu i czy możlwe jest że tarczyca wróci do normy sama? Dodam ze mam 24 lata i tamoxifen a ciaza chciałabym zakladac rodzine. 57 anty-tg 22. 84 anty tpo 8. Moje objawy:migreny,dokuczliwe pms,przybranie na wadze,zatrzymywanie wody,wypadające włosy,wydłużone cykle,nerwowość. Czy jest bardzo źle? Jesli planujesz dziecko, musisz obnizyc TSH. Pozdrawiam, Sylwia Usuń dziękuję za odpowiedź. Perazyny nie należy stosować podczas karmienia piersią. Doroto, takie aTPO oznacza po prostu Hashimoto. Jest wiele drog i sposobow;) Z tego co widze masz problem z konwersja hormonow T4 do T3. Nie robiłam 25(OH)d3. Wszystkie inne badania OK prosze moze ktos doradzi augmentin na chore zatoki czy to juz hashi? Odpowiedz Usuń Lek upośledza sprawność psychofizyczną, dlatego też w tamoxifen a ciaza trakcie stosowania preparatu nie wolno prowadzić pojazdów mechanicznych ani zovirax masc w ciazy wykonywać czynności precyzyjnych. Odpowiedz Usuń Witam,co Pani sądzi o moich wynikach ft 3 4,57 norma 3,13-6,76 ft 4 14,54 norma 12-22 pmol tsh 1,94 norma 0,27-4,2 dodam że strasznie przytyłam szybko się męczę,poce,jestem nerwową osobą miewasz szumy uszne już od roku oraz mroczki przed oczami ciągle,lekarze twierdzą że to nerwica😞 Odpowiedz Usuń Bezpieczeństwo stosowania perazyny w ciąży, kategoria D. Jeśli chodzi o FT4 i 3 to robiłam je dopiero teraz więc nie mam porównania, ale chyba proporcje nie są takie złe. Ultrasonograf pozwala określić, jakiej wielkości jest sama tarczyca, jaki jest jej miąższ, czy pojawiły się w niej ogniska zapalne (tzw. Fantastyczny blog kopalnia wiedzy ��. Usg mam we wrzesniu. Zamiar stosowania innych leków łącznie z preparatem należy omówić z lekarzem. Czy brac te leki? Czy to niewłaściwa diagnoza czy dawka leku za mała... tritace opinie Witam. Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli Pernazinum stosuje się jednocześnie z innymi lekami. 90. Kazdy pacjent wymaga indywidualnego podejscia. 06 wit b12 291. umywalka keramag renova plan Jestem przed pierwszą wizyta u endokrynologa który pewnie przepisze mi sztuczne hormony lecz czy jeśli nie mam niedoczynnosci to czy powinnam je brać? Pozdrawiam Usuń USG czy aldara jest na receptę powinno zostać zlecone, gdy badanie lekarskie lub wyniki laboratoryjne sugerują, że tarczyca jest powiększona, nie pracuje prawidłowo, ma zgrubienia lub pojawił się w jej okolicy ból. ATPo podwyższone, ale chyba niewskazujące jednoznacznie na hashimoto (wyczytałam że ponad 500 dopiero pozwala na jednoznaczną diagnozę). W przypadku jakichkolwiek kłopotów lub diagnozy Hahsimoto, uważam, że USG należy profilaktycznie powtarzać raz w roku. Kiedy ognisko (niejednorodny miąższ) wyda się "podejrzane" należy zrobić biopsję cienkoigłową, dzięki której będzie można pozyskać materiał ze zmienionego miejsca i poddać go analizie mikroskopowej. Świetny artykuł. Pamiętajmy, że testy na obecność przeciwciał bywają fałszywie negatywne nawet w 40% przypadków Hashimoto - wtedy USG tarczycy jest jedyna drogą, by potwierdzić chorobę. Po przeczytaniu również postanowiłam przebadać swoje hormony i oto jaki wynik otrzymałam: Tsh 11,62 przy normie 0,25-5 ft3 2,82 przy normie 1,71-3,71 ft4 augmentin jak przygotować 1,02 przy normie 0,70-1,48... Reasumując, odkąd zaczęłam przyjmować letrox TSH systematycznie idzie w górę: bezpośrednio przed przyjmowaniem 3,48, po miesiącu brania leku 3,7, a obecnie po ponad 4 m-cach 4,4. W przyszłym roku chciałabym starać się o dziecko więc muszę chyba zbić to TSH, pytanie tylko jak i czemu rośnie mimo leku. Guzki), które trudno było wyczuć w badaniu palpacyjnym oraz jaką te ogniska tamoxifen a ciaza mają tamoxifen a ciaza wielkość i strukturę. Perazyna i jej metabolity przenikają do mleka matki karmiącej. Nie rozumiem czemu TSH rośnie... 3 A raz anty tpo 253,reszta w normie. Czy znasz jakiegoś dobrego lekarza ze Śląska który mógłby mnie poprowadzić? W rzeczywistości wynik TSH nie mówi lekarzowi nic o ilości hormonów tarczycy, które są tak naprawdę dostępne dla komórek. Witam. TSH jest ZDECYDOWANIE za wysokie, hormony wolne w miare w porzadku (byc moze jest tu tez problem na osi tarczyca-przysadka, warto sie temu przyjrzec), przeciwciala wskazuja na rozpoczety proces autoimmunologiczny... U niemowląt, urodzonych przez matki leczone podczas ciąży perazyną, obserwowano malformacje i zaburzenia nerwowo-mięśniowe. Droga Anonimowa, moim zdaniem powinnas isc do dobrego endokrynologa. Przynajmniej teraz wiem w jaką iść stronę. Odpowiedz Usuń. Dzieje się tak tamoxifen a ciaza dlatego, że TSH nie jest wskaźnikiem niedoczynności komórkowej, ale bardziej wskaźnikiem tego, jak tarczyca reaguje na sygnały z przysadki mózgowej i vice-versa. Dziekuje �� Odpowiedz Usuń Witam,mam stwierdzone hashimoto, wyniki to tsh 11. 0 a d3 metabolit 22,60. Natomiast antyTPO 46,85 przy normie 0-34 a antyTG 16,8 przy normie poniżej 18... Niego - patrzac na usg jeszcze nie ma. Dlatego lek ten w okresie ciąży należy stosować bardzo ostrożnie, w małych dawkach, a kobieta ciężarna i płód powinny być ściśle nadzorowani. Coraz większe grono badaczy i lekarzy sugeruje, że samo określenie poziomu TSH nie jest wystarczającą miarą pracy tarczycy i w wielu wypadkach może być zawodne lub mylące. Ale zrobię przed wizytą u lekarza. Moja mama jeździ do Gliwic. Dowiedziałam się więcej niż od lekarza, który na podstawie samego tylko usg i tsh+morfologia stwierdził niedoczynność i hashimoto i zalecił branie letroxu do końca życia (póki co biorę 25), a kiedy spytałam o dietę stwierdził, że to i tak tamoxifen a ciaza nic nie da. Ft4 0. 85 tamoxifen a ciaza prolaktyna 19. Z endokrylogiem pewnie będą problemy bo ciężko z dobrym lekarzem w tej dziedzinie. A o kasie chorych to pewnie mogę zapomnieć. Jestem Ciekawa Pani opinii.. Świetny blog bardzo przydatne informacje. Mało jest informacji odnoszących się do stosowania perazyny w ciąży, jednak ze względu na lipofilność perazyny lek przenika przez barierę łożyskową i dociera do krwi płodu. Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. W takiej sytuacji trzeba sie zatroszczyc przede wszystkim o watrobe (ostropest, mniszek, wyciag z karczocha) i jelita (dieta, dieta, dieta), starac sie ograniczac stres, przyjmowac selen oraz cynk itd itd Nie ma jak zdobyć prozac jednej recepty na "zbicie" przeciwcial. Jak sobie radzic? Nie chciałabym się bezmyślnie faszerować hormonami, więc tym razem sama zrobiłam nieco więcej wyników i proszę o pomoc w ich interpretacji, bo chyba jeszcze nie do końca rozumiem wszystkie zależności. Ale mnie może na kasę przyjąć w 1017-18 roku Usuń witam, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników, dostałam skierowanie na podejrzenie niedoczynności. Może trzeba odstawić hormon i skupić się raczej na uzupełnieniu żelaza (widać 2 m-ce było clindamycin-mip a ciąża za mało)i witaminy D (tylko w tranie chyba jod jest, a jeśli to jednak hashi to nie jest to wskazane, więc co w zamian)i podwyższeniu B, może jeszcze jakieś suplementy włączyć. Wyniki : TSH 2,118 (0,55-4,00) FT3 5,05 (3,5-6,5) FT4 14,63 (11,5-22,70) mam 31 lat. Usuń Lekarz powiedział że na dzis dzień tarczyca jest ok, i opisze ją jako prawidłową co-diovan 80/25 ale te zwłóknienia wskazuja że to początek hashimoto, którego jednak wg.