Rybobranie powraca także w kulinarnej odsłonie. W niedzielę, 4 czerwca na promenadzie odbędzie się Transgraniczny Festiwal Kulinarny.
Program imprezy przedstawia się następująco:
godz. 13.00 – rozpoczęcie konkursu kulinarnego „O Wazę Wodnika” (zapisy na https://krosnoodrzanskie.pl/9-aktualnosci/1708-konkurs-kulinarny-o-zlota-waze-wodnika)
godz. 13.30 – warsztaty kulinarne
godz. 14.30 – ocena potraw konkursowych / degustacje
godz. 16.00 – wręczenie nagród za udział w konkursie kulinarnym „O Wazę Wodnika” (mała scena)
godz. 16.00 – widowiskowe gotowanie zupy rybnej w wielkim garze
godz. 18.00 – degustacja zupy rybnej (500 porcji)
godz. 19.00 – zakończenie Transgranicznego Festiwalu Kulinarnego
Mistrzem kulinarnym prowadzącym warsztaty oraz odpowiadającym za gotowanie potrawy w wielkim garze będzie Pan Szymon Wagner.
Wydarzenie jest współfinansowane projektu „Transgraniczny Festiwal Kulinarny – Rybobranie 2023” z Funduszu Małych Projektów (FMP) w Euroregionie „Sprewa-Nysa-Bóbr” dla Programu Współpracy INTERRG V A Brandenburgia – Polska 2014-2020 w ramach Europejskiej Współpracy Terytorialnej.