Osoby z niepełnosprawnością z WTZ w Krośnie Odrzańskim i Nowej Soli uczestniczyły w warsztatach kulinarnych, podczas których uczyły się przygotowywać dania z ryb. Swoje umiejętności zaprezentują podczas rybobraniowego konkursu kulinarnego. Warsztaty odbyły się w ramach projektu „Czary mary, lubię gary”. Jego cele to:
- sprawdzenie i doskonalenie umiejętności kulinarnych osób z niepełnosprawnością, uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej;
- rozwijanie pasji do gotowania i popularyzowanie wśród osób z niepełnosprawnością oraz wśród pracodawców, możliwości ich zatrudnienia w gastronomii;
- wskazanie osób, które mogłyby w przyszłości pracować w spółdzielni socjalnej, prowadzącej m.in. restaurację rybną lub na otwartym rynku pracy w branży gastronomicznej;
- wzrost świadomości społeczeństwa na temat osób z niepełnosprawnością i ich możliwości zawodowych.
Projekt „Czary mary, lubię gary” jest współfinansowany ze środków Województwa Lubuskiego - Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Zielonej Górze.